Smak, na którego punkcie oszalał świat

fot. Shuvro Mojumder

Solony karmel – to dla tej rozpustnej słodyczy stracił głowę niemal cały świat.

Jego smak od wielu lat bezustannie bije rekordy popularności. Doskonały balans słodkości przełamanej słoną nutą to coś, co za rękę prowadzi do raju podniebienia. Słony karmel to kulinarna rozkosz, chętnie widywana w towarzystwie mocno czekoladowego ciasta, kawy, lodów a nawet popcornu. Jak przygotować swój własny, by mieć go zawsze na wyciągnięcie ręki? Sposób jest prostszy niż mogłoby Ci się wydawać. 

fot. Martin Sanchez

Przepis na słoną-słodkość

Przygotuj swój niezbędnik, czyli garnek z grubym dnem i drewnianą łyżkę.
Do tego:
: około 1 szklanki cukru,
: ⅓ szklanki rozdrobnionego na mniejsze cząstki masła,
: pół szklanki śmietanki 30%,
: solidna szczypta soli.

Do garnka wsyp cukier, cierpliwie czekaj aż zacznie się rozpuszczać. Miej się na baczności i często go mieszaj, nie możesz dopuścić do tego, by się przypalił. Kiedy cukier nabierze pięknej karmelowej barwy dodaj do niego masło i mieszając czekaj, aż razem uzyskają pożądaną konsystencję. Jeśli ten proces masz już za sobą, ostrożnie dodaj śmietankę i podgrzewaj nadal mieszając. Po kilku minutach nie pozostaje Ci nic innego jak dodać szczyptę soli, przelać uzyskany sos do słoiczka i rozkoszować się smakołykiem, który połechta Twoje kubki smakowe. 

fot. Yulia Khlebnikova
fot. Leigh Skomal


Dzień karmelem i solą płynący? Kiedy tylko chcesz!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Adaptogeny, mikroalgi i matcha 2.0 – co będziemy pić i jeść w 2025?
23 maja 2025
W 2025 roku nowoczesne odżywianie wkracza na kolejny poziom. Estetyka łączy się z funkcjonalnością, a...
Read More
Butikowe miejsca w Polsce, w których poćwiczysz
20 maja 2025
Jeśli uwielbiasz pilates, jogę lub po prostu szukasz formy ruchu, która wzmocni Twoją motywację...
Read More

polecamy