Smak, na którego punkcie oszalał świat

fot. Shuvro Mojumder

Solony karmel – to dla tej rozpustnej słodyczy stracił głowę niemal cały świat.

Jego smak od wielu lat bezustannie bije rekordy popularności. Doskonały balans słodkości przełamanej słoną nutą to coś, co za rękę prowadzi do raju podniebienia. Słony karmel to kulinarna rozkosz, chętnie widywana w towarzystwie mocno czekoladowego ciasta, kawy, lodów a nawet popcornu. Jak przygotować swój własny, by mieć go zawsze na wyciągnięcie ręki? Sposób jest prostszy niż mogłoby Ci się wydawać. 

fot. Martin Sanchez

Przepis na słoną-słodkość

Przygotuj swój niezbędnik, czyli garnek z grubym dnem i drewnianą łyżkę.
Do tego:
: około 1 szklanki cukru,
: ⅓ szklanki rozdrobnionego na mniejsze cząstki masła,
: pół szklanki śmietanki 30%,
: solidna szczypta soli.

Do garnka wsyp cukier, cierpliwie czekaj aż zacznie się rozpuszczać. Miej się na baczności i często go mieszaj, nie możesz dopuścić do tego, by się przypalił. Kiedy cukier nabierze pięknej karmelowej barwy dodaj do niego masło i mieszając czekaj, aż razem uzyskają pożądaną konsystencję. Jeśli ten proces masz już za sobą, ostrożnie dodaj śmietankę i podgrzewaj nadal mieszając. Po kilku minutach nie pozostaje Ci nic innego jak dodać szczyptę soli, przelać uzyskany sos do słoiczka i rozkoszować się smakołykiem, który połechta Twoje kubki smakowe. 

fot. Yulia Khlebnikova
fot. Leigh Skomal


Dzień karmelem i solą płynący? Kiedy tylko chcesz!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Odkryj magiczne miejsca, w którcyh natura zaskakuje
30 marca 2024
Róż to kolor pełen uroku, uwielbia go w szczególności pokolenie millenialsów, przez co jeden z jego...
Read More
Pol'ecajki Redakcji: Nasze urodowe TOP 5 na wiosnę
29 marca 2024
Wychodzimy z założenia, że warto pokazywać to, co dobre. Dlatego skomponowałyśmy dla Ciebie nasze TOP...
Read More

polecamy