Smak, na którego punkcie oszalał świat

fot. Shuvro Mojumder

Solony karmel – to dla tej rozpustnej słodyczy stracił głowę niemal cały świat.

Jego smak od wielu lat bezustannie bije rekordy popularności. Doskonały balans słodkości przełamanej słoną nutą to coś, co za rękę prowadzi do raju podniebienia. Słony karmel to kulinarna rozkosz, chętnie widywana w towarzystwie mocno czekoladowego ciasta, kawy, lodów a nawet popcornu. Jak przygotować swój własny, by mieć go zawsze na wyciągnięcie ręki? Sposób jest prostszy niż mogłoby Ci się wydawać. 

fot. Martin Sanchez

Przepis na słoną-słodkość

Przygotuj swój niezbędnik, czyli garnek z grubym dnem i drewnianą łyżkę.
Do tego:
: około 1 szklanki cukru,
: ⅓ szklanki rozdrobnionego na mniejsze cząstki masła,
: pół szklanki śmietanki 30%,
: solidna szczypta soli.

Do garnka wsyp cukier, cierpliwie czekaj aż zacznie się rozpuszczać. Miej się na baczności i często go mieszaj, nie możesz dopuścić do tego, by się przypalił. Kiedy cukier nabierze pięknej karmelowej barwy dodaj do niego masło i mieszając czekaj, aż razem uzyskają pożądaną konsystencję. Jeśli ten proces masz już za sobą, ostrożnie dodaj śmietankę i podgrzewaj nadal mieszając. Po kilku minutach nie pozostaje Ci nic innego jak dodać szczyptę soli, przelać uzyskany sos do słoiczka i rozkoszować się smakołykiem, który połechta Twoje kubki smakowe. 

fot. Yulia Khlebnikova
fot. Leigh Skomal


Dzień karmelem i solą płynący? Kiedy tylko chcesz!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Kalendarze, na które przyjemnie będzie patrzeć przez cały rok
13 stycznia 2025
Jak upiększyć swoją codzienność w 2025 roku? Mamy na to sposoby! Jednym z naszych ulubionych jest korzystanie...
Read More
Wiemy co będzie modne w 2025 roku! Pinterest trendy
10 stycznia 2025
Co będzie modne w 2025 roku? By znaleźć odpowiedź na to pytanie, nie trzeba wróżyć z fusów, za to można...
Read More

polecamy