Solony karmel – to dla tej rozpustnej słodyczy stracił głowę niemal cały świat.
Jego smak od wielu lat bezustannie bije rekordy popularności. Doskonały balans słodkości przełamanej słoną nutą to coś, co za rękę prowadzi do raju podniebienia. Słony karmel to kulinarna rozkosz, chętnie widywana w towarzystwie mocno czekoladowego ciasta, kawy, lodów a nawet popcornu. Jak przygotować swój własny, by mieć go zawsze na wyciągnięcie ręki? Sposób jest prostszy niż mogłoby Ci się wydawać.
Przepis na słoną-słodkość
Przygotuj swój niezbędnik, czyli garnek z grubym dnem i drewnianą łyżkę.
Do tego:
: około 1 szklanki cukru,
: ⅓ szklanki rozdrobnionego na mniejsze cząstki masła,
: pół szklanki śmietanki 30%,
: solidna szczypta soli.
Do garnka wsyp cukier, cierpliwie czekaj aż zacznie się rozpuszczać. Miej się na baczności i często go mieszaj, nie możesz dopuścić do tego, by się przypalił. Kiedy cukier nabierze pięknej karmelowej barwy dodaj do niego masło i mieszając czekaj, aż razem uzyskają pożądaną konsystencję. Jeśli ten proces masz już za sobą, ostrożnie dodaj śmietankę i podgrzewaj nadal mieszając. Po kilku minutach nie pozostaje Ci nic innego jak dodać szczyptę soli, przelać uzyskany sos do słoiczka i rozkoszować się smakołykiem, który połechta Twoje kubki smakowe.