Lukullus to ikoniczna, warszawska cukiernia, o której mimochodem słyszał niemal każdy miłośnik wyrafinowanych i dopieszczonych słodkości.
Jej historię zapoczątkował w 1946 roku Jan Dynowski — mistrz czekolady fabryki Wedla, który postanowił otworzyć swoją własną pracownię. Obecnie cukiernię prowadzi już trzecie pokolenie tej samej rodziny. O ich wybitnych ciastach, tortach i ciasteczkach można fantazjować bez końca. Kto choć raz spróbował ich smaku, będzie wracał do nich myślami, marząc, by na nowo zanurzyć się w tej słodkiej rozpuście.
Cukiernicze sekrety
Albert Judycki i Jacek Malarski, najlepsi cukiernicy w Polsce, którzy sprawują pieczę nad Lukullusem, postanowili podzielić się swoimi cukierniczymi sekretami i szlifowanymi latami umiejętnościami. Wspólnie stworzyli kompendium, jakiego jeszcze nie było.
Nowe Ciastkarstwo to wyczerpujący podręcznik do nauki zawodu. Znajduje się w niej 75 przepisów i 200 receptur na półprodukty. Książka jest swojego rodzaju katalogiem receptur, w której znajdziemy m.in. dopracowane przepisy na ciasta, kremy, biszkopty, musy, polewy, nadzienia, konfitury i wiele innych.
Nowe Ciastkarstwo dla wszystkich?
I tak, i nie.
Przepisy, które znajdziemy w książce to nie kaszka z mlekiem. Przedstawione receptury są w przeważającej mierze skomplikowane i bardzo czasochłonne. Do realizacji niektórych z nich potrzeba nawet tygodnia. To idealna pozycja dla kogoś, kto do cukiernictwa czuje coś więcej, a do tego chce odkryć i szlifować tajniki z tego zakresu.
Nowe Ciastkarstwo to również przepis na powtarzalność, czyli umiejętność tak cenną w tym zawodzie. Kuszący jest również fakt, że z tego podręcznika dowiemy się, jak odwzorować ciastka z cukierni Lukullus. A o tym marzy przecież niejedna i niejeden z nas!
Rarytas dla konkurencji
Albert i Jacek są otwarci na to, by wiedzą z ich książki i recepturami częstowała się również ich konkurencja. Są zdania, że im na świecie więcej doskonałych słodkości, tym lepiej.
Ich cukiernie czarują błogimi deserami, wykonanymi na najwyższym cukierniczym poziomie. Lukullus wyróżnia się również niebywałą spójnością. Wizyta tu to jak spektakl dla wszystkich zmysłów.
Koniecznie musisz tego posmakować!
Albert Judycki – wnuk założyciela cukierni Jana Dynowskiego, absolwent wydziału etnologii UW oraz cukiernictwa w paryskiej Le Cordon Bleu. Jacek Malarski – absolwent wydziału aktorskiego PWSFTviT w Łodzi oraz Ecole Gregoire Ferrandi. W 2021 roku Albert Judycki i Jacek Malarski zostali wybrani najlepszymi cukiernikami w Polsce przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.