“Nienasycone” czyli sławne kobiety i ich kulinarne sekrety

fot. L'editorial

Apetyt na wolność, sztukę i sławę… Oraz na tort czekoladowy! Czternaście niezwykłych kobiet zabierze Was w wielką kulinarną podróż przez kraje i epoki.

Jedzenie jest podstawą egzystencji człowieka. To też niezwykle ważny element kultury. Można jeść potrawy proste i zwyczajne, traktować je jako niezbędne do zachowania życia i zdrowia, ale można też się nimi prawdziwie delektować. W przyrządzaniu dań niezwykle ważne są nie tylko walory smakowe, ale również wygląd potraw, czy sposób ich serwowania.

Pięknie udekorowany stół czyni znajdujące się na nim potrawy jeszcze bardziej smakowitymi. Elegancko podane i oryginalnie udekorowane nim potrawy są niczym dzieła sztuki. Ich wygląd stanowi ucztę dla oczu, a smak –  rozkosz dla podniebienia.

Wybitny artysta, mówiąc:

“Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”

Salvador Dali

docenił tymi słowach style serwowania, ozdabiania i konsumowania potraw.

Zatem przygotowanie jedzenia, kosztowanie i delektowanie się nim jest sztuką. Udowodniły to Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudia Iga Pérès, w swojej książce pt. “Nienasycone”, wydanej w 2019 r. przez Wydawnictwo Dwie Siostry

fot. L’editorial
fot. L’editorial
fot. L’editorial

14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów


Pozycja jest oryginalnym  projektem, kulinarno – literacko – kulturowym. Stylistka jedzenia i fotografka żywności wybrały grupę nieprzeciętnych kobiet i ukazały je “od kuchni”, a raczej “na tle kuchni”. Grono to otwiera przedstawicielka wystawnego stylu rokoko, królowa Francji, Maria Antonina, później poznajemy malarki, pisarki, aktorki, tancerkę, piosenkarkę, kucharkę. Kobiety pochodzą z różnych kręgów kulturowych, reprezentują różnorakie zawody i zainteresowania.

Dzięki autorkom książki udajemy się w niezwykłą kulinarną podróż śladami sławnych pań. Przed nami wspaniała wycieczka pełna smaków i artystycznych doznań. Poznajemy kraje, z których pochodzą nasze bohaterki, czasy, w których żyły i problemy, z jakimi się borykały, zaznajamiamy się z ówczesnymi zwyczajami kulinarnymi i preferowanymi potrawami.

fot. Wydawnictwo Dwie Siostry
fot. L’editorial
fot. L’editorial

 W trakcie realizacji swojego niezwykłego projektu autorki wcielały się w swoje bohaterki, starały się do nich upodobnić poprzez stylizację otoczenia, makijaż i  ubranie. Swoje działania charakteryzatorskie dokładnie opisywały, a ich efekt końcowy można zobaczyć na zamieszczonych w książce fotografiach.

Oczy i kubki smakowe cieszą zdjęcia potraw i przytaczane  przepisy. 

Książka jest przepięknie wydana, pełna kolorów i barw. Przepisy potraw kuszą, chciałoby się je wszystkie samemu przygotować i wypróbować, tym bardziej, że autorki stwierdziły we wstępie, że dostosowały stare receptury do współcześnie dostępnych produktów.

Zastanawiający jest sam tytuł, bardzo wieloznaczny. Nienasycone, czyli jakie? Spragnione wolności? Z pewnością niektóre z artystek – tak, o czym mówią we wstępie autorki.  A może, miłości, a może czasu na smakowanie i rozkoszowanie się potrawami?

Po przeczytaniu tej książki każda z nas musi sobie sama odpowiedzieć na te pytania.

Recenzja:  Renata Kajdan

>> Więcej recenzji ciekawych książek przeczytacie w specjalnie przygotowanym dziale MODNA LEKTURA

Udostępnij ten artykuł
Tagi
8 skutecznych sposobów, jak osiągnąć sukces
19 lutego 2024
1. Dokąd i po co Aby dotrzeć do celu, najpierw musisz wiedzieć, dokąd zmierzasz. Określ jasno swój...
Read More
Najlepsze miejsca i pomysły na randkę
13 lutego 2024
obacz nasz przewodnik!
Read More

polecamy