Istnieją takie desery, które na długo zapisują się w pamięć. Taki właśnie jest posset cytrynowy serwowany w miły dla oka sposób. Jego orzeźwiający smak cudownie komponuje się z urokiem letnich dni. Jest kremowy, ma rześki zapach cytryny i przełamuje go doza nienachalnej słodyczy. Jeśli lubisz cytrynowe desery — koniecznie musisz skosztować!
Viralowy deser z tradycjami
Lemon posset to tradycyjny deser, pochodzący z Wielkiej Brytanii. Jego historia sięga średniowiecza, a wzmianka o nim pojawiła się nawet w Makbecie Szekspira, jednak wówczas jego forma delikatnie różniła się od tej, która teraz bije rekordy popularności na Instagramie czy TikToku. Jego poetycka forma podania aż prosi się, by go przygotować. Jak zrobić lemon posset? Przepis jest prostszy, niż by się to mogło wydawać. Wystarczy cytryna, cukier i śmietanka. Rozpustne trio.
Składniki:
300 ml śmietanki 30%
ok. 100 g cukru pudru (jeśli wolisz mniej słodkie desery, możesz dodać go odrobinę mniej)
sok z dwóch cytryn i odrobinę startej skórki
opcjonalnie: cukier wanilinowy.
Przygotowanie
Cytryny bardzo dokładnie umyj. Przekrój na pół i delikatnie usuń z nich miąższ. Uzyskane łódeczki odstaw na talerz — będą potrzebne później. Z miąższu odciśnij sok. W rondelku, na małym ogniu podgrzej śmietankę z cukrem pudrem, tak by się połączyły i lekko zagotowały. Zdejmij z ognia i wlej sok z dwóch cytryn wraz z otartą skórką. Energicznie mieszaj. Śmietanka powinna za moment gęstnieć, tworząc coś w rodzaju ciężkiego kremu podobnego konsystencją do deseru panna cotta.
Cytrynową masę wlej do cytrynowych łódeczek, kremową warstwę możesz posypać również mieszanką brązowego cukru i cukru wanilinowego, a następnie lekko zrumienić palnikiem do crème brûlée, aż do uzyskania chrupiącej tafli. Gotowy deser pozostaw na kilka godzin w lodówce.
Delektuj się obłędnie letnim deserem.