Dania z makaronem…Czy istnieje ktoś, kto ich nie uwielbia? My pałamy do nich miłością nieskończoną.
Ogromny wachlarz możliwości, łatwość i szybkość przygotowania, daje wielkie pole do rozkosznego popisu, jednak tym razem dla wszystkich zakochanych w makaronach serwujemy klasykę, idealną na rozpustne obiady i kolacje przy lampce ulubionego wina.
Pasta e Basta!

Klasyka klasyki, czyli Aglio e Olio e Peperoncino
Nie istnieje chyba szybszy i zarazem smaczniejszy makaron od słynnego Aglio e Olio e Peperoncino. Skromny, a zarazem bardzo wyrazisty, podbił niejedno serce (w tym oczywiście nasze)
Do jego przygotowania potrzebujesz :
około 5 ząbków czosnku, papryczkę chili, dobrą oliwę z oliwek, pietruszkę i ugotowany makaron spaghetti.
Na patelni rozgrzej około 5 łyżek oliwy, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili wraz z równie drobno posiekanym czosnkiem. Odczekaj by delikatnie się zarumieniły (uważaj, by czosnek nie stał się brązowy – unikniesz tym, jego goryczy), delikatnie mieszając, następnie szybko dodaj ugotowaną, odpowiednią porcję makaronu spaghetti (okolo 200g), chwilę podsmażaj razem, by składniki równomiernie się rozmieściły, dopraw solą i pieprzem. Na to szczypta posiekanej natki pietruszki i voila!
Christopher Morley
Nigdy nie czujesz się sam, kiedy jesz spaghetti. Wymagają zbyt dużej uwagi

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Pyszny, zdrowy i zawsze mile widziany. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku solidnych garści świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, śmietanka 30% i śmietana 18%.
Na maśle zarumień posiekany czosnek, dodaj porcję szpinaku. Podsmażaj razem kilka minut, po to by odparować nadmiar wody. Dodaj około 100ml śmietanki 30%, chwilę wyredukuj, od czasu do czasu mieszając aż do delikatnego zgęstnienia, a następnie uzupełnił kilkoma łyżkami gęstej śmietany 18%. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie posyp odrobiną parmezanu jeśli akurat masz go w lodówce. Gotowe!

Makaron z łososiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi
Ten przepis jest tak szybki i tak prosty, a do tego tak pyszny, że z pewnością uda Ci się go wykonać w trybie natychmiastowym. Będziesz potrzebować opakowania łososia wędzonego ok. 150g, trzech garstek pomidorków koktajlowych i połowy opakowania rukoli. No i oczywiście czosnek 2-3 ząbki.
Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek, dodaj posiekane w ćwiartkę pomidorki koktajlowe. Kiedy lekko zmiękna dodaj łososia wędzonego i mieszaj dopóki nie zacznie się rozpadać na drobne cząstki. Nadszedł moment na dodanie rukoli. Po kilku minutach jej łodyżki delikatnie zwiędną, a to najwyższy czas na dodanie ugotowanego makaronu, sól pieprz, wymieszanie całości razem i nie pozostaje nam nic innego jak życzyć smacznego.
Spaghetti Tofu Bolognese
To nic innego jak wegetariańska interpretacja klasycznego Spaghetti Bolognese. Do przygotowania będziesz potrzebować:
opakowanie tofu, puszkę pomidorów, cebulę, seler naciowy, marchew, czosnek, szczyptę wędzonej papryki, sól, pieprz, szczyptę cukru, parmezan.
Warzywa posiekaj na drobną kostkę, podsmaż razem na kilku łyżkach oliwy z oliwek. Kiedy zmiękną i się zezłocą dodaj pomidory z puszki i małą szczyptę cukru. Mieszaj od czasu do czasu, aż sos stanie się gęsty i błyszczący. Dopraw wymienionymi przyprawami.
Odsącz tofu z nadmiaru wody, rozgrzej oliwę na osobnej patelni, a następnie włóż na nią pokruszone w palcach tofu. Podsmażaj na koniec dodając odrobinę soli i czosnku. Zrumienione tofu dodaj do sosu, wymieszaj, podawaj oczywiście z makaronem spaghetti i parmezanem. Pyszne!

Życie jest kombinacją makaronu i magii.
Federico Fellini