TOP 5 superfoods, które warto zaprosić do swojego menu w 2024 roku

Każdy rok przynosi porcję nowych trendów, także tych związanych z tematyką zdrowego stylu życia. Dziś skupiamy się na superfoods, czyli modnych składnikach bogatych w wartości odżywcze, które warto włączyć do swojej diety — od malutkich wiśni po morską moc alg, od tradycyjnych kiszonek po egzotyczne kakao — te TOP 5 superfoods już w niewielkich ilościach znacząco wzmocniają organizm, a do tego są łatwo dostępne. Sprawdź, czy masz je w swojej diecie i jak wpływają na Twój organizm.

Wiśnie

Te niewielkie owoce o krągłych kształtach, mają w sobie wielką moc. Możesz spożywać je zarówno w sezonie, jak i przez cały rok, bo świetnie nadają się do mrożenia. Wiśnie są pełne przeciwutleniaczy, wzmacniają serce, zapobiegają stanom zapalnym i poprawiają pracę mózgu. Ich wnętrze to istna skarbnica witaminy C, potasu i błonnika. Co więcej, moda na wiśnie pojawiła się nawet na TikToku, w słynnym koktajlu Sleepy Girl Mocktail, który ma za zadanie ułatwiać zasypianie.

@thewellnesspharm You will get the BEST SLEEP ever with this natural ashwagandha tart cherry drink! How to fall asleep. Supplements for sleep. Natural remedies to fall asleep. How to sleep better. #howtofallasleep #ashwagandhaforstress #sleepdrinks #tartcherrynightcap ♬ original sound – thewellnesspharm

Wodorosty morskie

Wodorosty zajęły miejsce w czołówce najpopularniejszych superfoods. Są pełne składników odżywczych, jodu, żelaza, wapnia, witamin A, C i E. To roślinne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które jest polecane jako uzupełnienie diety wegetarian i wegan. Jak z nich korzystać? Możesz robić to na wiele sposobów! Przygotuj sałatkę z wodorostów wakame, zjedz sushi, ugotuj zupę z ich udziałem lub dodaj je do koktajlu. Możliwości jest wiele, a przepisów w sieci zajdziesz nieskończoną ilość. Jeśli zastanawiają Cię efekty ich spożywania, to wiedz, że algi pomagają w regulacji hormonów, wspierają funkcje tarczycy, a do tego upiększają skórę.

Kiszonki

Spożywanie kiszonek i zakwasów do doskonały sposób dbania o jelita na co dzień. To produkty pełne probiotyków, które dbają o zachowanie równowagi mikroflory bakteryjnej jelit. Jakby tego było mało, kiszonki to dodatkowe źródło witaminy K2, która pomaga zachować zdrowe kości.

Pistacje

Świat oszalał na punkcie tych zielonych orzeszków. Pistacjowe serniki, nadzienia pączków, kremowe pistacjowe pasty i chrupiące posypki do sałatek z ich udziałem, to coś, co w ostatnich miesiącach bije rekordy popularności. Możesz jeść je w wersji saute, z dodatkiem soli lub komponować je dowolnie ze swoimi daniami. Zawierają zdrowe tłuszcze, błonnik, białko roślinne, witamin i minerały. Ich regularne spożywanie zapobiega chorobom serca i reguluje poziom cukru we krwi.

@thrivingonplants Pistachio Butter 😍 You can also swap it out with any nut to make your own home-made 1 ingredient nut butter!! That consistency is everything 🫶 #vegan #plantbased #nutbuttera #pistachio #pistachiobutter #homemade #easyrecipe #fyp #fypシ ♬ original sound – Notfromco

Kakao

Kakao? Uwielbiamy! Można korzystać z niego na setki sposobów, a lista korzyści, jakie z niego płyną, jest imponująca. To źródło przeciwutleniaczy, flawonoidów, które chronią komórki przed uszkodzeniem, magnezu i polifenoli, mających działanie przeciwzakrzepowe. Kakao obniża ciśnienie krwi, a do tego pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Wybieraj to wysokiej jakości, ze zrównoważonych upraw. Dodawaj kakao do swojego koktajlu lub zaparzaj i pij w klasyczny sposób.

Zdrowie zaczyna się od talerza!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Najlepsze darmowe muzea
26 kwietnia 2024
Czy można wejść do muzeum i nie dbać o bilet? Można! Dziś pokażemy Ci nasz przewodnik po wybranych polskich...
Read More
Wiosna na talerzu. Proste, piękne i wiosenne przepisy
17 kwietnia 2024
Wiosna inspiruje na wiele sposobów. Wraz z jej nadejściem zmieniamy nasze codzienne menu, zapraszając...
Read More

polecamy