Buongiorno! Dziś zabieramy Cię w podróż po restauracjach ze znakomitą włoską kuchnią. Znalazłyśmy je w sercach polskich miast, bo jak wiadomo, Polacy wprost kochają smaki słonecznej Italii. Będzie pizza, pasta i risotto, klasyki klasyków, ale i intrygujące interpretacje.
Koniecznie odwiedź te miejsca, by wszystkimi zmysłami rozsmakować się w rozpustnych włoskich potrawach. Są zachwycające.
Lupo Pasta Fresca | Warszawa
Jedno jest pewne — włoska kuchnia bez makaronu nie istnieje. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w Lupo. To restauracja, w której posmakujecie świeżych, ręcznie robionych makaronów z autorskimi sosami. Inspiracje do nich były zbierane podczas podróży i są one odwołaniem do włoskich korzeni twórców Lupo. Oprócz makaronu, w menu można znaleźć krótką listę dań głównych, które zmieniają się w zależności od sezonu. Wszystkie pozycje czerpią z tradycyjnych włoskich przepisów, ale komponowane i podawane są w intrygujący, nowoczesny sposób tak jak np. te barwne, przyciągające spojrzenia, makaronowe kwiatuszki.
A’Bracciate Pasta & Wine | Kraków
A’Bracciate w dosłownym znaczeniu oznacza „pełnymi garściami”. To właśnie kwintesencja tego miejsca, która czerpie ze śródziemnomorskich tradycji, autentyczności i radości bycia razem. Menu stale zaskakuje wykwintnymi połączeniami smaków, które wyglądają i smakują wprost nieziemsko.
Olio Napolitana | Szczecin
Pora na pizzę! Pyszną, neapolitańską, z chrupiącymi brzegami i perfekcyjnie skomponowanymi dodatkami. Wnętrze lokalu również zachwyca, zachęcając do celebrowania przyjemności płynącej ze wspólnego posiłku. Uwielbiamy!
Limone | Poznań
W Limone możesz ( i powinnaś) skosztować Schiacciaty. To tradycyjny toskański chlebek przygotowywany z oliwą i gruboziarnistą solą, który wypełniany jest doskonałymi dodatkami. Schiacciata z poznańskiego Limone jest sycąca, jest obłędna i absolutnie nie możemy jej się oprzeć.
Pizza na nożyczki | Warszawa
Pizza po raz drugi, bo pizzy nigdy zbyt wiele! By przełamać rutynę, tę pizzę neapolitańską zjesz w nietypowy sposób — krojąc ją…nożyczkami. Opcje z karty Pezzo powodują, że mamy ochotę natychmiast kierować się w stronę Warszawy i tego oto lokalu. W końcu kto byłby w stanie oprzeć się tak nieziemskim połączeniom takim, jak np. maślana pizza z creme fraiche, parmigiano, bazylią, bobem, oliwą czosnkową, mozzarellą, masłem palonym, pieprzem i totalnie chrupiącym chipsem z parmezanu. Mamma mia!