Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa.
Alan D. Wolfelt
Ostatnio mieliście okazję bliżej poznać najbardziej pożądane składniki w miłosnej kuchni. Tym razem pokazujemy Wam jak wyczarować lekkie dania w których spotykają się afrodyzjaki. Gotowi na zmysłową rozpustę?
Subtelne awokado i ekscentryczny granat

W tym daniu mamy okazję delektować się aż dwoma składnikami odpowiedzialnymi za pożądanie. Awokado spotyka się z przypominającymi krzyształki nasionami granatu, tworząc przyjemne doznania smakowe. To doskonały sposób na subtelną przekąskę o intensywnym działaniu.
Składniki:
1 awokado
pół granatu
3 garście szpinaku
pół małej marchewki
nasiona słonecznika
+ podstawowy winegret (1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, szczypta soli, szczypta pieprzu)
Szpinak połóż na półmisku, skrop winegretem i delikatnie wymasuj. Awokado i marchew pokrój w cienkie plasterki, estetycznie ułóż na liściach. Całość posyp nasionami granatu i słonecznikiem. Gotowe!
Owocowa rozpusta

Delikatna słodycz czekolady podkręconej pikanterią przypraw, spotyka się z kwaśną truskawką, malinami i świeżą miętą. Rozkosz podniebienia z zastosowaniem aż kilku afrodyzjaków!
Składniki:
garść malin
garść truskawek
kilka listków świeżej mięty
pół tabliczki czekolady
szczypta chili
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Na talerzu umieść maliny, wymieszane z ćwiartkami truskawki. W kąpieli wodnej rozpuść pół tabliczki czekolady z odrobiną chili, kardamonu, maleńką szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszaj, a następnie polej owoce i dopieść listkami mięty.
Słodko-słona wibracja

Na chrupkiej grzance spotykają się składniki, potwierdzające tezę o przyciąganiu się przeciwieństw. Słona i zarazem kremowa warstwa koziego sera, łączy się z rześkim i wilgotnym akcentem figi, której słodycz podkręca obecność miodu. Całość dopełnia szczypta świeżo mielonego pieprzu, a różnorodność faktur wprowadza w błogostan.
Składniki:
dobry gatunkowo chleb
kremowy serek kozi
figa
miód
pieprz
Kromkę chleba opiec w opiekaczu lub na suchej patelni. Chojnie posmarować serkiem. Figę pokroić w plasterki i ułożyć na grzance. Całość zwieńczyć łyżeczką miodu i szczyptą pieprzu. Niebo!
Wykwintne bliny

Wytrawne placuszki z kleksem kwaśnej śmietany w towarzystwie kawioru i słonej tafli z łososia, to luksusowy klasyk, który sprzyja miłosnej atmosferze. Do tego odrobina soku z cytryny i zmysłowy przysmak gotowy.
Składniki:
kawior
łosoś wędzony
cytryna
250g mąki gryczanej i 100g pszennej
25g drożdży
2 szklanki mleka
50 ml roztopionego masła
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Drożdże pokrusz i rozpuść w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem cukru i 3 łyżkami mąki pszennej. Cierpliwie poczekaj aż zaczyn zacznie pracować i wyrastać. Kiedy stanie się pulchny wymieszaj go z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie ponownie odstaw do wyrośnięcia, a później smaż do momentu aż się zarumienią.
Udekoruj solidnym dodatkiem kawioru, niewielkim plasterkiem łososia wędzonego i ćwiartką cytryny do skropienia.