Wariacje na temat awokado

Awokado to klasyka zdrowej diety. Wachlarz prozdrowotnych właściwości i łatwość przygotowania to cechy dzięki którym owoc jest mile widzianym gościem w naszym menu. Ma w sobie ogromny potencjał z którego można wyczarować wiele lekkich, pysznych i przede wszystkim zdrowych dań. Przedstawiamy Wam część z nich. Niech to będzie baza inspiracji, którą możecie dowolnie interpretować wedle własnych upodobań. 

Chrupiąca grzanka & awokado

Co powiesz na początek dnia w towarzystwie chrupiącej grzanki, kremowego awokado i sycącego jajka? Do przygotowania będziesz potrzebować jedynie:
1 awokado
2 kromek ciemnego, zgrillowanego pieczywa,
1 jajko ugotowane na twardo,
1 łyżki twarogu lub serka śmietankowego,
garść roszponki i odrobina soku z cytryny.


Dwie kromki chrupiącego chleba posmaruj serkiem śmietankowym, włóż pomiędzy garść roszponki i kilka plasterków awokado. Złóż kanapkę, a na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki jajko i pozostałą część awokado. Skrop sokiem z cytryny, dodaj odrobinę, soli, pieprzu i świeżych ziół. Smacznego!

Pasta awokado


Błyskawicznie szybkie i obłędnie pyszne. Kromka chleba z pełnego ziarna w towarzystwie pasty awokado to sprawdzony kompan dni w których chcesz jeść pożywnie, ale nie masz na nic czasu. Twoim kołem ratunkowym będzie prosta pasta składająca się z :
– 2 jajek,
– 1 awokado,
– świeżych ziół,
-łyżki majonezu.
Wszystkie składniki wystarczy energicznie rozgnieść widelcem, aż do uzyskania konsystencji pasty. Nałóż na kromkę, zwieńcz ulubionym warzywem i rozkoszuj się smakiem.

Rześkie smoothie z pomarańczy i awokado

Soczyste pomarańcze spotykają się z kremowym awokado i garstką szpinaku. Tylko tyle potrzebujesz by delektować się zdrowym eliksirem.
-3 pomarańcze,
-garść szpinaku,
-1 duże awokado,
-1 jabłko.
Wszystkie składniki umieść w sokowirówce. Miksuj do uzyskania delikatnego soku, który kryje w sobie wielką porcję zdrowia. Uwierz nam, że ten napój potrafi sprawić, że poczujesz się lepiej.

Łódeczki awokado

Przewidujemy, że spektakularne łódeczki awokado na stałe wpłyną do Twojego menu. Świeży smak i piękny wygląd sprawiają, że chce się ich więcej i więcej.
– 1 awokado,
– mały ogórek gruntowy,
– pomidor,
– ser feta,
-kilka listków świeżej mięty,
-granat.
Awokado delikatnie podziel na pół. W dziurkę po pestce włóż nadzienie w postaci pokrojonych w kostkę składników. Całość zwieńcz kilkoma pestkami granatu i cząstkami sera fety. Listki mięty dopełnią całość świeżym aromatem. Można się zauroczyć.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Przewodnik po najbardziej stylowych restauracjach Europy
28 maja 2025
Jeśli uwielbiasz delektować się doskonałym jedzeniem, we wnętrzach dopieszczonych w każdym calu — dobrze...
Read More
Adaptogeny, mikroalgi i matcha 2.0 – co będziemy pić i jeść w 2025?
23 maja 2025
W 2025 roku nowoczesne odżywianie wkracza na kolejny poziom. Estetyka łączy się z funkcjonalnością, a...
Read More

polecamy