Awokado to klasyka zdrowej diety. Wachlarz prozdrowotnych właściwości i łatwość przygotowania to cechy dzięki którym owoc jest mile widzianym gościem w naszym menu. Ma w sobie ogromny potencjał z którego można wyczarować wiele lekkich, pysznych i przede wszystkim zdrowych dań. Przedstawiamy Wam część z nich. Niech to będzie baza inspiracji, którą możecie dowolnie interpretować wedle własnych upodobań.
Chrupiąca grzanka & awokado
Co powiesz na początek dnia w towarzystwie chrupiącej grzanki, kremowego awokado i sycącego jajka? Do przygotowania będziesz potrzebować jedynie:
1 awokado
2 kromek ciemnego, zgrillowanego pieczywa,
1 jajko ugotowane na twardo,
1 łyżki twarogu lub serka śmietankowego,
garść roszponki i odrobina soku z cytryny.
Dwie kromki chrupiącego chleba posmaruj serkiem śmietankowym, włóż pomiędzy garść roszponki i kilka plasterków awokado. Złóż kanapkę, a na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki jajko i pozostałą część awokado. Skrop sokiem z cytryny, dodaj odrobinę, soli, pieprzu i świeżych ziół. Smacznego!

Pasta awokado
Błyskawicznie szybkie i obłędnie pyszne. Kromka chleba z pełnego ziarna w towarzystwie pasty awokado to sprawdzony kompan dni w których chcesz jeść pożywnie, ale nie masz na nic czasu. Twoim kołem ratunkowym będzie prosta pasta składająca się z :
– 2 jajek,
– 1 awokado,
– świeżych ziół,
-łyżki majonezu.
Wszystkie składniki wystarczy energicznie rozgnieść widelcem, aż do uzyskania konsystencji pasty. Nałóż na kromkę, zwieńcz ulubionym warzywem i rozkoszuj się smakiem.
Rześkie smoothie z pomarańczy i awokado
Soczyste pomarańcze spotykają się z kremowym awokado i garstką szpinaku. Tylko tyle potrzebujesz by delektować się zdrowym eliksirem.
-3 pomarańcze,
-garść szpinaku,
-1 duże awokado,
-1 jabłko.
Wszystkie składniki umieść w sokowirówce. Miksuj do uzyskania delikatnego soku, który kryje w sobie wielką porcję zdrowia. Uwierz nam, że ten napój potrafi sprawić, że poczujesz się lepiej.

Łódeczki awokado
Przewidujemy, że spektakularne łódeczki awokado na stałe wpłyną do Twojego menu. Świeży smak i piękny wygląd sprawiają, że chce się ich więcej i więcej.
– 1 awokado,
– mały ogórek gruntowy,
– pomidor,
– ser feta,
-kilka listków świeżej mięty,
-granat.
Awokado delikatnie podziel na pół. W dziurkę po pestce włóż nadzienie w postaci pokrojonych w kostkę składników. Całość zwieńcz kilkoma pestkami granatu i cząstkami sera fety. Listki mięty dopełnią całość świeżym aromatem. Można się zauroczyć.
