Zima rozgościła się na dobre. Chłodne dni sprawiają, że na nic tak nie mamy ochoty, jak na gorący posiłek. Dlatego przychodzimy do Was z esencjonalną, sycącą i bardzo rozgrzewającą zupą, bazującą na polskich warzywach, które w zimie każdy z nas ma w zasięgu ręki.
Uwierzcie nam, że ten zimowy posiłek nie ma sobie równych. Gotowe na prostą, szybką i co najważniejsze zdrową kulinarną przygodę? Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- czerwona soczewica – ½ szklanki suchej
- ziemniaki – 3 średnie
- czerwona cebula – mała sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- marchew – duża sztuka
- korzeń selera – 1/3 sztuki
- korzeń pietruszki lub pasternaku – duża sztuka
- pomidor malinowy / passata (3 łyżki)
- olej rzepakowy – 2 łyżki stołowe
- świeży rozmaryn – gałązka
- kasza bulgur – 1/3 szklanki suchej
- przyprawy: liść laurowy, sól morska, czarny pieprz, zioła prowansalskie lub dalmatyńskie, świeżo starty kawałek imbiru, szczypta kurkumy, szczypta sumaku)
Wykonanie:
- Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 15 minut).
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z liściem laurowym i dodaj włoszczyznę: marchew, seler, pietruszkę zetrzyj na grubych okach, po czym gotuj dalej do miękkości. Dodać soczewicę i jeszcze chwilkę gotuj na małym ogniu.
- Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 20 minut).
- Na oleju zeszklij lekko posiekaną cebulę i sprasowany czosnek, dodaj je do zupy.
- Następnie wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora/passatę. Lekko zagotuj, dopraw pieprzem.
Zupę podawaj z kaszą oraz rozmarynem.
Niech będzie pysznie i gorąco, smacznego!
Przepis przygotowała: Milena Nosek / Dietetyk Kliniczny
Więcej o zdrowych nawykach żywieniowych przeczytacie tu: le-styl-de-vie-zyj-zdrowo